Dobai Mária: Az önkéntesség egy új világ felfedezését, egyéni fejlődést jelentett számomra

2017. március 6.

Miért jó önkénteskedni?

Mert hasonló felfogású fiatalokkal ismerkedhetsz meg és tanulhatsz tőlük, akik mindig önzetlenül segítőkészek, toleránsak és nyitottak. Térlátásod bővül, baráti köröd megsokszorozódik és tömérdek lehetőség, és ajtó nyílik meg előtted, na meg persze hasznosat cselekszel a közért, környezetedért, igazán értékes embernek érzed magad.

Egyetem elvégzése után ismerkedtem meg az önkéntesség fogalmával, illetve az életformával. Mondhatni picit későre, de nem.. Minden akkor történik amikor kell.. Ekkor jött el az ideje, hogy egy más szemszögből közelítsem meg a világot, hasznosabbá tegyem magam, legjobb készségeim és adottságaim kiaknázása révén.

Szóval, kikerülve a nagybetűs életbe egyszerűen elvesztem. Nem tudtam, hogy induljak el, mibe kapaszkodjak, a diploma megléte még nem jelentett egyenes utat az álmaim fele. Élelmesnek, talpraesettnek és nagyon rugalmasnak, problémamegoldónak kell lennie napjaink fiataljának. Szükségem volt valami útmutatásra. Mindig éreztem azt  a pezsgést, hogy többet szeretnék tenni másért, csak nem tudtam a dolgok hogyanját, mikéntjét. Gondolkoztam sokat…keresgéltem, olvasgattam.. Majd láttam sepsiszentgyörgyi rendezvényeket, amelyeket a helyi fiatalok olyan örömmel szerveztek. Láttam a csapatmunkát, az együttműködést, irigyeltem is, hogy lehet ilyen vagányul csinálni dolgokat. Odavoltam érte, és teljesen elnyerte tetszésemet!

Az internet, manapság az emberiség virtuális, segítő jó barátja, főleg ha ésszerűen, okosan használjuk, így akadtam egy lelkes, lendületes, fiatalos közösségre: a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Magyar Ifjakra! Ez volt a kezdet, a dobbantó. 

Időmet, energiámat és anyagiakat nem sajnálva rendszeresen utaztam be Sepsiszentgyörgyre. Jól éreztem magamat közöttük. Új embereket ismertem meg, akik közvetlenek, hasonló értékrendűek voltak. Megtanultam rendezvényeket szervezni, lebonyolítani, megtanultam szituációkat kezelni, proaktívvá, nyitottabbá váltam. Észrevétlenül alakultam át, mint egy kaméleon a környezetváltozás hatására. Majd a tanultakat átültettem a gyakorlatba, megkerestem magamban miben vagyok jó, mit szeretnék csinálni, motíválttá váltam, kirajzolódtak az egyéni céljaim is. Törekedtem, hogy megvalósítsam!

Így jutottam el ahhoz a döntéshez, hogy játszóházat létrehozni szeretnék gyerekek számára, mentem, intézkedtem, törtettem, kérdeztem folyamatosan. Idővel az elsajátított tudás, mint egy hógolyó pörgött energikusan és nőtt. És megismerték a munkásságomat, szakemberek elismerését vívtam ki,  sorra jöttek a felkérések, falunapra, táborokba, szórványban, Székely Vágtára, a Merkúr dekorálását is felvállaltam. 

Mindig feszítgettem saját határaimat, még többet.. Majd létrehoztam a Kapocs Ifjúsági Egyesületet, amely által tudtam pályázni, még több lehetőség nyílott meg és még több programot szerveztem. A sepsiszentgyörgyi szervezet folyamatosan segített, támogatott és bátorított. Megtudod csinálni! Képes vagy rá!

Elmondhatom őszintén, nyíltan, tömören életem egyik legjobb döntése volt, hogy annak idején megtettem az első lépést, nyitottam az önkéntesség irányába.

Miért jó önkénteskedni?

Mert hasonló felfogású fiatalokkal ismerkedhetsz meg és tanulhatsz tőlük, akik mindig önzetlenül segítőkészek, toleránsak és nyitottak. Térlátásod bővül, baráti köröd megsokszorozódik és tömérdek lehetőség, és ajtó nyílik meg előtted, na meg persze hasznosat cselekszel a közért, környezetedért, igazán értékes embernek érzed magad. Elismerik munkádat és képességeidet figyelembe véve kapsz feladatokat, motíváltabbá válsz.

Számomra önkéntesnek lenni, egy olyan színes, pörgős világot jelentett, ahol olyan tudásra és élettapasztalatra  tettem szert, amit az iskolától, az otthoni környezetemtől nem kaptam meg. Úgy vélem az önkéntesség által szerzett tudással könnyebben boldogul a fiatal a nagybetűs életben.

Számos téren próbálhattam ki magamat, főként gyakorlati téren, versenyképes tudásra tettem szert. Megsokszorozódott a baráti köröm, és elköltözve otthonról, jó érzés most tapasztalnom, hogy a legtöbb minőségi tartós kapcsolatom azokkal van, akiket az önkéntességi időszakomban ismertem meg.

Én több szerettem volna lenni, mint az átlagos fiatal, úgy gondolom sikerült is. Jó érzés a léleknek jót tenni mással, hisz amit adsz, az idővel visszatükröződik rád. Amennyire kedves, jóindulatú vagy mással, más is olyanná válik veled szemben. 

Egy emberre ha ránézel, megtudod mondani szavak nélkül mennyit ér. Az embereknek nagyon jó a receptorai, ha találkozol valakivel azonnal érzed, hogy mennyire egyenes, mennyire úgynevezett tisztalelkű egyéniség. Egy ember jellemét leginkább a kapcsolatai alapján lehet megítélni. Mindig azt mondom mindenkinek, hogy úgy viselkedj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy más viselkedjen veled. Légy jó, légy alázatos, légy segítőkész, légy toleráns, maradj meg szerénynek és emberségesnek minden körülmény közt!

Az önkéntesség által megnyíltak a lehetőségek, csodálatos, hiteles emberekkel ismerkedtem meg. Ha valaki azt gondolja nincsenek jó emberek a világon akkor kezdjen el jót tenni, és nézze meg hányan állnak mellé!

Dobai Mária

A YUPPI érzés függőséget okoz!

2017. május 23.

Pop Zsófiát, a Yuppi kommunikációs önkéntesét kérdeztem saját tapasztalatairól.
Hogy mit is jelent a YUPPI-érzés, és hogy miért érdemes önkéntesnek lenni?
Nos... Adjuk át a szót Zsófinak!

bővebben »

Gyerekek, zsibongás, móka!

2017. május 8.

Légy te is önkéntes a kolozsvári Gyerekfesztiválon!

Szereted a gyerekeket, és kreatív, játékos vagy? Akkor itt a helyed. Hogy pontosabban megtudhasd, miről is szól ez az egész, az alábbi kérdések és azok válaszaik segítenek neked.

bővebben »

Milyen a világ, ha másként beszélik?

2017. április 5.

Felleg József, 26 éves, szatmár megyei önkéntes, egy EVS  program keretein belül a magyarországi Fiatalok a Vidékért Egyesület segítségével tevékenykedik Lengyelországban, Kielcében.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2017. november
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »

Lifesaver t-shirt design - Verseny

Lifesaver t-shirt design - Verseny

2017. február 22., szerda
Kovászna megye • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A Kovászna Megyei Vöröskereszt immár 2. alkalommal hirdeti meg design versenyét, amely a [...]

bővebben »