Arcok az önkéntességben

2017. március 19.

Ahogy minden egyébben, az önkéntesség terepén is vannak különböző emberi arcok, összeírtunk nektek egy párat, lássuk csak:

ODAADÓ, PARANCSRA VÁRÓ, FELTALÁLÓ, ÖTLETELŐ, VEGETÁLÓ, ÁLMODOZÓ, POROSZOS, LAZSÁLÓ, ...

Ráismersz valakire?

ODAADÓ

Neki nem számít, hogy éjjel van vagy nappal, esik vagy fúj, idegenek vagyunk vagy nem, ő az, akir ha megkérsz valami feladatra, azt bizonyosan elvégzi. Önmagától is képes jót cselekedni. Iránymutatásra ritkán szorul, de folyamatosan meg akarja váltani a világot. Bár sokszor a bőrén is érzi, hogy ez nem mindig lehetséges…

PARANCSRA VÁRÓ

Magától nem csinál semmit. Mindig megvárja a csapat vezetőjének az utasítását. Nehogy már ő hibázzon el valamit, mert az nem lehet… Ha ez mégis megtörténik, akkor kitör a harmadik világháború. Mert ő megmondta, hogy abból csak a baj lehet!

FELTALÁLÓ

Mindig újít. Ha valami működik, az biztosan úgy rossz, ahogy van. Mindig átszervezni, javítani a kell a dolgokat. Van, amikor ez bejön, van, amikor nem, s aztán lehet kezdeni előlröl a munkát. És így megy ez körbe - körbe, folyamatosan.

ÖTLETELŐ

Folyamatosan vannak új elképzelései, de megvalósítani képtelen. Ő a csapatban a tipikus „ötletember”. Az a gond, hogy egy egész arzenált kell egy jó ötlete köré szervezni, hogy azt kivitelezni is lehessen. Szerencse, ha (legjobb esetben a esemény elején, nem a közepén) nem pánikol be, mert akkor úgy eltűnik mint a pinty.

VEGETÁLÓ

Ő csak úgy létezik. A csapat háttérembere, csendes, nem hallani sokat a hangját. Viszont ha szól, akkor annak legtöbbször súlya van. Ha megbízzák valamivel, elvégzi, de nem tülekedik munkáért. Mindenki szereti és tiszteli őt. Ha jelen van, akkor szinte tudomást sem vesznek róla, de ha nincs, mindenki azt kérdezi, hogy hol van?

ÁLMODOZÓ

Örökké a fellegekben jár. Mindig nagy tervei vannak, csak ezzel az a baj, hogy az álmodozás közben, nem veszi figyelembe a körülményeket. Azt hiszi, hogy minden egy csettintésre megvalósul. Ő az, akit mindig le kell rángatni a földre.

POROSZOS

Tipikus megmondó ember, a pontosság híve, sok esetben a csapat lelke is. Ha megmond valamit, akkor az úgy van, ellentmondás és vita nincs róla. De néha nála is akad nagyfejűbb, akkor pedig foggal-körömmel védi álláspontját, nehezen változtat véleményén. 

LAZSÁLÓ

Mindent megígér, képtelen nemet mondani. A határidőket nem tudja betartani, többnyire késéssel viszi véghez a dolgokat. De ha valamit elkezd, azt igyekszik be is fejezni. Ha azt kérdezed, mikor lesz meg a feladat, válasz mindig „holnapra”.

TÁVOLRÓL FIGYELŐ

Tipikus jellem, ő a lakosság 86%-os többségének tagja (statisztikák bizonyítják). Távolról figyel, van is véleménye sok esetben, de nem tesz semmit. Szebben mondva, vagy jobb esetben figyel, ha ez is számít valaminek. Ő nem végez semmilyen közösségi vagy önkéntes munkát. Hozzászólásokat azonban szívesen gyárt a pálya széléről. Talán egyszer ő is ráveszi magát, hogy tegyen valamit a közösség érdekében…

/// Természetesen, ha bármilyen hasonlóságot véltek felfedezni a való életben, csupán a véletlen műve lehet. ///

szerző: Furus Levente

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Önkéntesség a TED tükrében

2018. február 8.

A TED talks 1984-ben jött létre, akkor még egy konferencia volt, melyen a „Technology, Entertainment and Design” vagyis a technológia, a szórakoztatás és a dizájn összekapcsolódása jelentette a témát. Mára azonban óriási hírnévre és elismerésre tett szert.

bővebben »

Tanulj, mint egy önkéntes

2018. január 12.

Milyen jelenleg az önkéntesség itt hazánkban? Miért foglalkozik vele valaki, amikor nem is fizetnek az elvégzett munkáért? Miért érdemes elvállalni és hogyan tanulhattok sokat, mint önkéntesek?

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2018. február
HKSzCsPSzV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627281234
Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »

Lifesaver t-shirt design - Verseny

Lifesaver t-shirt design - Verseny

2017. február 22., szerda
Kovászna megye • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A Kovászna Megyei Vöröskereszt immár 2. alkalommal hirdeti meg design versenyét, amely a [...]

bővebben »