A YUPPI érzés függőséget okoz!

2017. május 23.

Pop Zsófiát, a Yuppi kommunikációs önkéntesét kérdeztem saját tapasztalatairól.
Hogy mit is jelent a YUPPI-érzés, és hogy miért érdemes önkéntesnek lenni?
Nos... Adjuk át a szót Zsófinak!

Hogyan találkoztál a Yuppival?

A Yuppival előszőr a Facebookon keresztül találkoztam, ahol voltak olyan ismerőseim akik megosztottak bizonyos posztokat a Yuppi oldaláról. Már akkor is felkeltette az érdeklődésemet,  és én is követni kezdtem őket a facebookon. Ezután egy egyetemi kurzus alkalmával találkoztam velük közelebbről, ahol több szervezet közül választhattunk egy feladat kapcsán. Itt megjelent a Yuppi is, mint választható lehetőség és én őket választottam mivel már hallottam róluk, és érdekelt a munkásságuk. Ekkor kezdődött a mi barátságunk a Yuppival, azóta kommunikációs önkéntesként veszek részt a szervezet életében, jelentkeztem tábori önkéntesnek (manónak) is, és júliusban már a gyerekekkel táborozom majd. :)

Mi motivált, mi volt a fő oka annak, hogy csatlakoztál a szervezethez?

Először a kíváncsiság hajtott, hogy hogyan is működnek a táborok, mi az, amit a beteg gyerekeknek nyújtanak, hogyan is függnek össze a dolgok. De miután az egyetemi feladatom a lejárt Yuppinál, a hangulat volt az, ami maradásra vonzott. Kezdtem érezni azt a különleges összetartást, ami a szervezeten belül van, illetve azt a fajta tiszteletet és szeretet, ami a gyerekek iránt van. Volt alkalmam szülőkkel is beszélgetni, akiknek a gyerekeik már vettek részt táborban és amikor azt hallottam, hogy ők milyen szeretettel, jókedvvel és megbecsüléssel beszélnek a táborokról és a gyerekek ott szerzett élményeiről, arra gondoltam én is ott akarok lenni, ennek én is részese akarok lenni.

Pontosan mivel foglalkozol a szervezeten belül?

Jelenleg a kommunikációs önkéntes vagyok a Yuppinál. Többen is vagyunk, mint kommunikációsok a szervezetnél, az én feladataim az online kommunikációra vonatkoznak. Például a facebook bejegyzések megjelenítése, magyar nyelvre való fordítások, nyelvhelyesség.

Mit kell tudnunk a Yuppiról?

Elsősorban azt, hogy élményt ad. A Yuppi önmagában is a boldogság hangja, egy öröm kiáltás. Ezt az örömöt közvetíti, mosolyt csal a krónikus beteg gyerekek arcára. Olyan környezetet biztosít diabéteszes, onkológiai beteg és reumás gyerekeknek, melyben felszabadulhatnak a hétköznapi problémáikból és végre gyerekként szórakozhatnak együtt, biztonságosan.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület egy non-profit szervezet, amely az adományokból tartja fennt magát, és szervezi a táborokat, hiszen a gyerekek számára minden tábor ingyenes.

Mesélj még a táborról!

A Yuppi táborok élményterápiás módszerrel működnek, ahol testileg és lelkileg biztonságos környezetet biztosítanak a krónikus beteg gyerekek számára, már hét éve. A táborok alkalmával nem a betegségeké a főszerep, hanem izgalmas programok segítségével zökkentjük ki a gyerekeket a betegségük által eléjük állított problémákból. Játék, móka és kacagás, hangos gyerekzsivaj jellemzi. Az idén nyáron összesen négy tábort szervez a Yuppi, ahol 7-13 illetve 13-18 év közötti diabéteszes gyerekek, 10-18 év közötti onkológiai beteg és reumás gyerekek vehetnek részt. A negyedik tábor, amely az idén először kerül megrendezésre Romániában, 0-10 év közötti onkológiai beteg gyerekeknek szól, akik szüleikkel együtt táborozhatnak. Az élményterápia a táborok alapja, amelyet a jól felkészített önkéntesek és a szakszerű egészségügyi valósít meg. A terápia lényege, hogy a biztonságosan megteremtett környezet segíti a gyerekeket abban, hogy átlépjék határaikat, felfedezzék belső erőforrásaikat. Ezeket a kihívásokat az új lehetőségek, a kipróbálható játékok jelentik, melyek a hétköznapi életben nem elérhetőek megfelelő egészségügyi felügyelet nélkül.

Milyen lehetőségek vannak önkéntesség terén, ha egy fiatal a Yuppin gondolkodik?

Az idei turnusokra sajnos már lejárt az önkéntesek jelentkezési határideje a Yuppi Táborokba, de jövőre is szeretettel várunk mindenkit. A táborokba jelentkező önkéntesek több feladatkör közül is választhatnak, tudásuk, felkészültségük és „varázserejüktől” függően, ezek lehetnek: MenőManók, Házi Manók, DokiManó és FőManó. Minden Manónak egyéni feladatai és felelőssége van, hiszen a gyerekek jókedve és biztonsága a legfontosabb.

A manók lelkesítik, motiválják a gyerkeket,  segíthetnek különböző programok lebonyolításában, mint például lovaglás, felmászás, kézműves programok, íjjászat, evezés vagy akár magaskötél pályán való átkelés. A DokiManók képezik az egészségügyi csapatot.

A tábori önkéntességen kívül egész évben várjuk a lelkes SegédManók jelentkezését, akik a táboroktól függetlenül segítik a szervezet munkáját. Hiszen egész évben működik a Yuppi Gyár, ahol a szervezőcsapatnak mindig szüksége van szorgos kis kezekre.

Szerinted mi a fő üzenete a szervezetnek?

A Yuppi üzenetének eszenciája, amit a nevében is magában hordoz, az önfeledt örömteli Yuppi érzés. Az, hogy velünk a gyerek az gyerek lehet, biztonságban jókedvvel táborozhat. Élményt közvetítünk.

Eddig mi volt a legnehezebb és a legszebb élményed?

Egyszerre nehézsége és szépsége a Yuppi élménynek a betegségek kezelése. A krónikus betegségek gyógyíthatatlanok, a gyerekek életének központi eleme, amit nekünk megfelelőképpen kell kezelnünk a táborokban és azon kívül is. Ezért is tanulság a Yuppi tábor, ahol megtanultam, hogy a betegségeinkkel együtt tudunk élni, tudunk róla beszélni és nem hátráltat bennünket. Én ezen a téren nagyon sokat tanultam, főleg amikor a szülőkkel beszélgetve, a személyes, olykor megrázó, történeteiket hallgattam. Részese lettem a történetüknek, amely reményt és erőt ad, és a Yuppi táborral válik örömtelivé. Ők átléptek a nehézségeiken és megtanultak azzal együtt élni, ami különlegessé, túlélővé teszi  őket. Ebből a reményből ad tovább egy kis darabot a Yuppi tábor is.

Miért javasolnád te, a Yuppit, mint önkénteskedési lehetőség?

Mindenképpen javaslom azoknak, akik szeretnének újra gyerekek lenni egy hétre, és mosolyt csalni a kis barátaink arcára. A tábori önkéntesek részesei lehetnek annak a hálás érzésnek amikor az elvégzett feladatokért a visszajelzés azonnali és akár egy nagy ölelés is lehet. Aki pedig SegédManónak jelentkezne, azok betekintést nyerhetnek egy non profit szervezet mindennapjaiba és részt vehetnek a táborok szervezésében, az élmények létrehozásában.

Bármi más, ami eszedbe jut.

Vigyázat, a Yuppi érzés függőséget okoz! :P

Kérdezett: Ürmösi Júlia Eszter

A tábor hivatalos oldala: www.yuppicamp.ro

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2021. augusztus
HKSzCsPSzV
2627282930311
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »