A YUPPI érzés függőséget okoz!

2017. május 23.

Pop Zsófiát, a Yuppi kommunikációs önkéntesét kérdeztem saját tapasztalatairól.
Hogy mit is jelent a YUPPI-érzés, és hogy miért érdemes önkéntesnek lenni?
Nos... Adjuk át a szót Zsófinak!

Hogyan találkoztál a Yuppival?

A Yuppival előszőr a Facebookon keresztül találkoztam, ahol voltak olyan ismerőseim akik megosztottak bizonyos posztokat a Yuppi oldaláról. Már akkor is felkeltette az érdeklődésemet,  és én is követni kezdtem őket a facebookon. Ezután egy egyetemi kurzus alkalmával találkoztam velük közelebbről, ahol több szervezet közül választhattunk egy feladat kapcsán. Itt megjelent a Yuppi is, mint választható lehetőség és én őket választottam mivel már hallottam róluk, és érdekelt a munkásságuk. Ekkor kezdődött a mi barátságunk a Yuppival, azóta kommunikációs önkéntesként veszek részt a szervezet életében, jelentkeztem tábori önkéntesnek (manónak) is, és júliusban már a gyerekekkel táborozom majd. :)

Mi motivált, mi volt a fő oka annak, hogy csatlakoztál a szervezethez?

Először a kíváncsiság hajtott, hogy hogyan is működnek a táborok, mi az, amit a beteg gyerekeknek nyújtanak, hogyan is függnek össze a dolgok. De miután az egyetemi feladatom a lejárt Yuppinál, a hangulat volt az, ami maradásra vonzott. Kezdtem érezni azt a különleges összetartást, ami a szervezeten belül van, illetve azt a fajta tiszteletet és szeretet, ami a gyerekek iránt van. Volt alkalmam szülőkkel is beszélgetni, akiknek a gyerekeik már vettek részt táborban és amikor azt hallottam, hogy ők milyen szeretettel, jókedvvel és megbecsüléssel beszélnek a táborokról és a gyerekek ott szerzett élményeiről, arra gondoltam én is ott akarok lenni, ennek én is részese akarok lenni.

Pontosan mivel foglalkozol a szervezeten belül?

Jelenleg a kommunikációs önkéntes vagyok a Yuppinál. Többen is vagyunk, mint kommunikációsok a szervezetnél, az én feladataim az online kommunikációra vonatkoznak. Például a facebook bejegyzések megjelenítése, magyar nyelvre való fordítások, nyelvhelyesség.

Mit kell tudnunk a Yuppiról?

Elsősorban azt, hogy élményt ad. A Yuppi önmagában is a boldogság hangja, egy öröm kiáltás. Ezt az örömöt közvetíti, mosolyt csal a krónikus beteg gyerekek arcára. Olyan környezetet biztosít diabéteszes, onkológiai beteg és reumás gyerekeknek, melyben felszabadulhatnak a hétköznapi problémáikból és végre gyerekként szórakozhatnak együtt, biztonságosan.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület egy non-profit szervezet, amely az adományokból tartja fennt magát, és szervezi a táborokat, hiszen a gyerekek számára minden tábor ingyenes.

Mesélj még a táborról!

A Yuppi táborok élményterápiás módszerrel működnek, ahol testileg és lelkileg biztonságos környezetet biztosítanak a krónikus beteg gyerekek számára, már hét éve. A táborok alkalmával nem a betegségeké a főszerep, hanem izgalmas programok segítségével zökkentjük ki a gyerekeket a betegségük által eléjük állított problémákból. Játék, móka és kacagás, hangos gyerekzsivaj jellemzi. Az idén nyáron összesen négy tábort szervez a Yuppi, ahol 7-13 illetve 13-18 év közötti diabéteszes gyerekek, 10-18 év közötti onkológiai beteg és reumás gyerekek vehetnek részt. A negyedik tábor, amely az idén először kerül megrendezésre Romániában, 0-10 év közötti onkológiai beteg gyerekeknek szól, akik szüleikkel együtt táborozhatnak. Az élményterápia a táborok alapja, amelyet a jól felkészített önkéntesek és a szakszerű egészségügyi valósít meg. A terápia lényege, hogy a biztonságosan megteremtett környezet segíti a gyerekeket abban, hogy átlépjék határaikat, felfedezzék belső erőforrásaikat. Ezeket a kihívásokat az új lehetőségek, a kipróbálható játékok jelentik, melyek a hétköznapi életben nem elérhetőek megfelelő egészségügyi felügyelet nélkül.

Milyen lehetőségek vannak önkéntesség terén, ha egy fiatal a Yuppin gondolkodik?

Az idei turnusokra sajnos már lejárt az önkéntesek jelentkezési határideje a Yuppi Táborokba, de jövőre is szeretettel várunk mindenkit. A táborokba jelentkező önkéntesek több feladatkör közül is választhatnak, tudásuk, felkészültségük és „varázserejüktől” függően, ezek lehetnek: MenőManók, Házi Manók, DokiManó és FőManó. Minden Manónak egyéni feladatai és felelőssége van, hiszen a gyerekek jókedve és biztonsága a legfontosabb.

A manók lelkesítik, motiválják a gyerkeket,  segíthetnek különböző programok lebonyolításában, mint például lovaglás, felmászás, kézműves programok, íjjászat, evezés vagy akár magaskötél pályán való átkelés. A DokiManók képezik az egészségügyi csapatot.

A tábori önkéntességen kívül egész évben várjuk a lelkes SegédManók jelentkezését, akik a táboroktól függetlenül segítik a szervezet munkáját. Hiszen egész évben működik a Yuppi Gyár, ahol a szervezőcsapatnak mindig szüksége van szorgos kis kezekre.

Szerinted mi a fő üzenete a szervezetnek?

A Yuppi üzenetének eszenciája, amit a nevében is magában hordoz, az önfeledt örömteli Yuppi érzés. Az, hogy velünk a gyerek az gyerek lehet, biztonságban jókedvvel táborozhat. Élményt közvetítünk.

Eddig mi volt a legnehezebb és a legszebb élményed?

Egyszerre nehézsége és szépsége a Yuppi élménynek a betegségek kezelése. A krónikus betegségek gyógyíthatatlanok, a gyerekek életének központi eleme, amit nekünk megfelelőképpen kell kezelnünk a táborokban és azon kívül is. Ezért is tanulság a Yuppi tábor, ahol megtanultam, hogy a betegségeinkkel együtt tudunk élni, tudunk róla beszélni és nem hátráltat bennünket. Én ezen a téren nagyon sokat tanultam, főleg amikor a szülőkkel beszélgetve, a személyes, olykor megrázó, történeteiket hallgattam. Részese lettem a történetüknek, amely reményt és erőt ad, és a Yuppi táborral válik örömtelivé. Ők átléptek a nehézségeiken és megtanultak azzal együtt élni, ami különlegessé, túlélővé teszi  őket. Ebből a reményből ad tovább egy kis darabot a Yuppi tábor is.

Miért javasolnád te, a Yuppit, mint önkénteskedési lehetőség?

Mindenképpen javaslom azoknak, akik szeretnének újra gyerekek lenni egy hétre, és mosolyt csalni a kis barátaink arcára. A tábori önkéntesek részesei lehetnek annak a hálás érzésnek amikor az elvégzett feladatokért a visszajelzés azonnali és akár egy nagy ölelés is lehet. Aki pedig SegédManónak jelentkezne, azok betekintést nyerhetnek egy non profit szervezet mindennapjaiba és részt vehetnek a táborok szervezésében, az élmények létrehozásában.

Bármi más, ami eszedbe jut.

Vigyázat, a Yuppi érzés függőséget okoz! :P

Kérdezett: Ürmösi Júlia Eszter

A tábor hivatalos oldala: www.yuppicamp.ro

Gyerekek, zsibongás, móka!

2017. május 8.

Légy te is önkéntes a kolozsvári Gyerekfesztiválon!

Szereted a gyerekeket, és kreatív, játékos vagy? Akkor itt a helyed. Hogy pontosabban megtudhasd, miről is szól ez az egész, az alábbi kérdések és azok válaszaik segítenek neked.

bővebben »

Milyen a világ, ha másként beszélik?

2017. április 5.

Felleg József, 26 éves, szatmár megyei önkéntes, egy EVS  program keretein belül a magyarországi Fiatalok a Vidékért Egyesület segítségével tevékenykedik Lengyelországban, Kielcében.

bővebben »

Arcok az önkéntességben

2017. március 19.

Ahogy minden egyébben, az önkéntesség terepén is vannak különböző emberi arcok, összeírtunk nektek egy párat, lássuk csak:

ODAADÓ, PARANCSRA VÁRÓ, FELTALÁLÓ, ÖTLETELŐ, VEGETÁLÓ, ÁLMODOZÓ, POROSZOS, LAZSÁLÓ, ...

Ráismersz valakire?

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2017. november
HKSzCsPSzV
303112345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930123
Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »

Lifesaver t-shirt design - Verseny

Lifesaver t-shirt design - Verseny

2017. február 22., szerda
Kovászna megye • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A Kovászna Megyei Vöröskereszt immár 2. alkalommal hirdeti meg design versenyét, amely a [...]

bővebben »