Önkéntes szemmel a világ

2017. december 14.

Napjainkban az önkéntesség virágkorát éli, egyre több és több lehetőséget nyújtva a fiatal generációnak, és az idősebb korosztálynak egyaránt.

Napjainkban az önkéntesség virágkorát éli, egyre több és több lehetőséget nyújtva a fiatal generációnak, és az idősebb korosztálynak egyaránt. Ezek a lehetőségek  nem torpannak meg az országhatároknál, épp ellenkezőleg új kapukat nyitnak meg, esélyt teremtve arra, hogy új kultúrákat, új nyelveket tudjunk felfedezni.Akár életre szóló barátságokat is kötünk, vagy élettapasztalatot szerzünk, megismerkedünk a világ egy olyan oldalával, ami eddig számunkra nem volt látható, vagy adott esetben mi nem akartuk látni azt. Ebből is kitűnik, hogy az önkéntesség egy életre szóló kaland, melybe ha belevágunk, csak építeni fogja személyiségünket. 

Tudom, hogy a kétkedőknek, vagy, akik még nem voltak önkéntesek nagyon merész állításoknak tűnnek az előbb olvasottak. Most viszont  szeretnélek meghívni egy kirándulásra, ,,Önkéntesbirodalomba”, ahol majd lehetőséged lesz meghallgatni e birodalom hű lakóinak véleményét egyetlen kérdésről, mely bepillantást enged életük egy kis szeletébe.  Ez a kérdés pedig így hangzik: Mit jelent számodra önkéntesnek lenni, önkéntes munkát végezni? Olyan válaszokat fogsz kapni, melyek képesek lehetnek a lelkedet felüdíteni. Nem csak téged hanem a leghitetlenebb embert is meg fogja győzni, hogy legalább egyszer próbálja ki, milyen is az, mikor önzetlenül adunk valamit, és a világ közepét jelenti egy mosoly, melyet az önkéntesek munkája csal  az arcokra.

Kalandra fel, semmi csalás, semmi ámítás, csak a szín tiszta igazság!

György Háromszéki Karola

„Számomra az önkéntesség nem csak egy elvégzett munka, sokkal több annál. Egy élmény, tapasztalat, fejlődési lehetőség, segítségnyújtás, odaadás. És mit kapsz ezekért cserébe? Sokan azt mondanák semmit, hisz ingyen dolgozol, nincs haszna... Én azt mondom mindent, amit hajlandó vagy elfogadni és megélni, csupa olyat, ami csak gazdagít, semmivel sem tesz kevesebbé.”

Bögözi Emőke

„Számomra az önkéntesség többet jelent mint egy egyszerű munka, amit az ember csak a pénzért végez.  Azért csináljuk, mert szeretjük és boldogsággal tölt el az, amit véghez viszünk, jó érzés látni a gyerekek arcán a mosolyt, a hálás szülőket, azoknak az embereknek a boldogságát akiken tudtunk segíteni. Egy önkéntes számára nagyon fontos a motiváció, és mindez egy olyan közösséget kovácsol össze, ahol mindig jó a hangulat. Ugyanakkor egy önbizalomépítő tréning is, mivel mindenkinek fontos szerepe van, és értékesnek érezheti magát. Összességében az önkénteskedés egy pozitív életérzés.”

Kovács Ottilia

 „Önkéntesként olyan fiatalokkal ismerkedtem meg, akik sokban hasonlítanak rám,  önzetlenek, segítőkeszek, nyitottak, jókedvűek. Ezáltal a baráti köröm is bővült. Értékesnek érzem magam, mivel hasznosat cselekszek a társadalomért, környezetemért. Mindenki egyforma, és egyformán hasznos.  A munkámat is elismerik. Fontos, hogy jó érzéssel töltsön el, amit csinálok. Sokszor egy gyerek mosolya, ölelése, elégedett arca egész hétre feltöltődést ad. Az önkéntesség által átértékelődik az ember élete.”

Csiki Levente

Önkéntesnek lenni nagyon jóleső érzés. Boldogsággal tölt el amikor  kisgyermekek arcán láthatom örömüket.

Bogdán Beáta

„Az önkéntes munka számomra egy olyan tevékenység, ahol érzelmileg többet kapok, mint adok. Egy mosoly, egy ölelés sokkal többet jelent a pénznél. Számomra az önkéntesség egy lépés, amely által jobb ember lehetek,  és jobb hellyé tehetem a minket körülvevő világot.”

Kovács Krisztina

„Számomra az önkéntesség egy biztos pontot jelent. Egy olyan életérzés, amelyben mindenki egy szintre kerül és egyforma bánásmódban részesül. Az önkéntesség által sok szeretetet kapunk viszont adunk is. Nagyon jó érzés tudni, azt hogy a mai napom nem telt el úgy, hogy ne segítsek valakin. Az önkéntesség részben azt is jelenti, hogy megtanuljuk mások problémáit és gondjait magunk elé helyezni. Fontos, hogy empatikusak legyünk, tudjuk magunk beleélni mások helyzetébe. Ne ítéljunk meg senkit se, mert nem tudhatjuk hogy mi  rejtőzködik a különböző élethelyzetekben. Az önkéntesség által megtanuljuk azt, hogy úgy fogadjuk el egymást ahogy vagyunk, hibákkal együtt.”

Albert Szende

„Számomra önkéntesnek lenni nem jelent mást, mint megtenni ugyanazt, amit minden ember meg kellene tegyen nap mint nap. Segítünk azokon, és foglalkozunk olyanokkal , akiknek szükségük van rá, és ezért nem várunk el semmilyen jutalmat. Én fontosnak tartom, hogy segítsünk másokon, hiszen több kéz többet húz!”

Nagy Beáta

 „Az önkéntesség mindamellett, hogy a segítségnyújtásról szól, nekem olyan pluszt ad érzelmileg,  amit semmi más nem. Ilyenkor úgy érzem, hogy emberileg is fejlődöm, hogy mások pozitív visszajelzése energiával tölt fel.

Kalandortársaim, hogy tetszik utazásunk? Milyennek találjátok ezt az új világot?  Van türelmetek még kicsit elidőzni ebben a birodalomba, mert még sokan meg szeretnék osztani nézőpontjukat veletek.

Mátyás Klaudia

„Az önkénteskedés számomra többet jelent, mint csupán egy elvégzendő munka. Azon kevés dolgok közé tartozik amelyek az emberből teljes önzetlenséget, és feltétel nélküli szeretetet váltanak ki. Munkánkért cserébe nem várunk semmit, mert így is többet kapunk mint amennyit probálunk adni. Jobbnak és nemesebbnek érzi magát tőle az ember.”

Varga Eszter

„Nagyon fontosnak érzem ebbe a vilagba, hogy segítsünk a rászorulókon, a gyermekeken. S mindez jó érzéssel töltsön el.”

Kocsis András

 „Én hiszem azt, hogy aki önkéntes, az jó pályán van! Szurkolni vagy kommentálni lehet a pálya széléről is, de teljesen más ha >>játszol<< és próbálod aktívan alakítani a saját és környezeted életét. Az önkéntesség számomra „értelmes JÁTÉK az élet MEGÉLÉSÉHEZ”.  Éppen ezért számomra az önkéntesség a következőket jelenti: egy kihívás, lehetőség, barátok, határok kitolása, öröm, humor,  fejlődés , kikapcsolódás, cél és elégtétel. 17 éve, az az 18 évesen kezdtem önkénteskedni, de soha nem bántam meg, hogy belevágtam.”

Fejér Henrietta

„Mikor négy éve először vállaltam önkéntes munkát kijelenthetem, hogy az életem egyik legjobb döntését hoztam meg. 
Azóta sokkal többet kaptam az önkéntesség által, mint amennyit adni tudtam. Önkéntesnek lenni számomra a szeretetet jelenti. Szeretet adni és kapni, barátokat keresni és barátokra találni. Minden fáradozás, amelyet az önkénteskedésbe fektetünk megtérül egy-egy gyermek mosolyában, az öregek újra fiatalnak tűnő, csillogó szemében, és az önkéntestársaink szeretetében. Így ezt a munkát végezni, nem is munka, sokkal inkább a boldogsághoz vezető úton való járás.”

Csak, hogy még izgalmasabbá tegyem „Önkéntességbirodalomba” tett röpke kirándulásunk, nézzünk körül más nemzetiségek önkéntes-állampolgárai közt:

Koppány Barbara Anna, Magyarország

„Az önkénteskedés már korán az életem részévé vált. Gimnazista voltam az első alkalommal, aztán az egyetemi életem is elkísérte. Az önkéntesség megmutatta nekem, hogy jutattás nélkül is lehet motiváltnak és lelkesnek maradni. Emellett a különböző helyzetek építették a személyiségem, ami a mindennapi életemben is megmutatkozik.”

Manon Vital, Franciaország

Több éve önkénteskedem egy öregotthonban. Idős emberek közt lenni, látni a mosolyukat, és azt, hogy jól szórakoznak jelenti számomra a fizetséget. Mindig is szerettem a szabadidőmet önkéntességgel töteni, főleg idősek körében, mert sokat tudtam tanulni tőlük. Néhányuk mesélt arról, hogy milyen volt az élet, mikor ő volt fiatal. A legnagyob fizetség mégis az volt számomra, mikor láttam rajtuk, hogy mennyire hálásak azért, hogy néha megtöröm a hétköznapjaik rutinját, és hozok az életükbe egy kis színt.”

Rövid utazásunk sajnos a végéhez ért. Remélem sikerült mindenkinek legalább egy kicsit is átlátni ennek az újonnan felfedezett világnak a szépségeit, és talán pár kalandornak a szívében a motiváció kis csírája is meggyökerezett annyira, hogy  majd a termékeny talajban gyönyörű virággá tudjon fejlődni, és ekkor majd  készen fog állni, hogy fejest ugrjon a nagy kalandban, hogy önkéntessé váljon.

Összeállította: Ábrahám Zita

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2019. június
HKSzCsPSzV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »