Önkéntesség a TED tükrében

2018. február 8.

A TED talks 1984-ben jött létre, akkor még egy konferencia volt, melyen a „Technology, Entertainment and Design” vagyis a technológia, a szórakoztatás és a dizájn összekapcsolódása jelentette a témát. Mára azonban óriási hírnévre és elismerésre tett szert.

A TED talks 1984-ben jött létre, akkor még egy konferencia volt, melyen a „Technology, Entertainment and Design” vagyis a technológia, a szórakoztatás és a dizájn összekapcsolódása jelentette a témát. Mára azonban óriási hírnévre és elismerésre tett szert. Egy non-profit szervezetté nőtte ki magát, melynek célja a gondolatok, ötletek világszíntű terjedésének elősegítése, erőteljes, általában 18 perces vagy annál rövidebb előadásokban. 

A beszédek témája széles horizontot ölel fel, a tudománytól kezdve a gazdaságon át a világproblémákig bármilyen témában találni egy, vagy akár több száz videót. Így az önkéntesség témaköre sem maradhat le a TED talks palettájáról. 

A következőkben olyan videókat, beszédeket szeretnénk bemutatni, melyek lényeges tényeket tárnak elénk, vagy épp nem szokványos perspektívából közleítik meg a témát. 

  • „Mentsük meg a cipőt!”

Mark Bezos fejlesztési vezető egy civil szervezetnél, New Yorkban él, és szabadidejében önkéntes tűzoltóként tevékenykedik. Egyik mentőakciójuk után fogalmazódott meg benne az önkéntesség igazi értéke:

„Nem minden nap adódik lehetőségünk megmenteni valaki életét, de minden nap adatik, hogy befolyásoljunk egyet. Vegyenek részt, mentsék meg a cipőt!”

Ezt a videót azért tartottuk fontosnak megosztani Veletek, mert napjainkban, úgy érezzük elkapott minket a grandiozitás, és nem értékeljük az apró jótetteket, pedig néha egy parányi, szívből jövő gesztus nagyobb kincs, mint egy hatalmas, de szeretet nélküli tett.

A teljes videó a képre kattintva tekinthető meg.

  • Önkéntesség:  Érték vagy Vandalizmus

Jingting Kang középiskolásként egy héten keresztül volt  önkéntes egy árvaházban Kína egy kis, magányos falujában.  Kezdetben úgy érezte, -mint sok más önkéntes Amerikában, és nálunk Európában is-, hogy  rövid idő elég ahhoz, hogy megváltoztassa a világot. Ám egy nap érdekes fordulatot vesz az ott tartozkodása. Ekkor egy nagyon fontos dologra ébred rá, mégpedig arra, hogy az önkéntes munka  is lehet romboló hatással arra a csoportra nézve, melyen segíteni szeretnénk. A felfedezése mellett számos lényeges tényre hívja fel a figyelmünket. Először is arra, hogy ne a rengeteg like-ért vállaljuk az önkéntes munkát, se a tetemes előnyért, melyet e munka beírása jelent az önéletrajzunkban. Három tanácsot fogalmaz meg, melyet érdemes megfontolni mielőtt belevágunk az önkéntes munkába. Nagyon fontos, hogy először mérlegeljük a motivációnkat, ha ez megtörtént, akkor a következő lépésként szedjünk össze minél több információt arról a kulturúráról, arról a népnek a történelméről, ahová menni szeretnénk. A leglényegesebb pedig, hogy képesek legyünk tisztelni és elfogadni a körülöttünk lévő embereket. 

Tudjuk, hogy ezek a tanácsok mérvadóan a  külföldi önkéntességre vonatkoznak, viszont  úgy gondoljuk, hogy a helyi közösségben végzett tevékenység esetén is tudunk kárt okozni a nem megfelelő hozzáállásunkkal. Ugyanakkor lehet, hogy köztettek is akadnak olyanok, akik már fontolgatják, hogy belevágnának egy külföldi önkéntes programba, és számukra még fontosabb, hogy ezeket a tényezőket még időben mérlegeljék.

A teljes videó itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=4yuGHsf5PSE

  • Micro-önkéntesség: visszaadni az elfoglalt embereknek

Ben Rigby vállalkozó megálmodott egy újfajta önkéntességi formát. Abból a tényből indult ki, hogy rengeteg személy vállalna önkéntes munkát, de a mai felgyorsult világban szinte senkinek nincs annyi szabadideje, hogy még jótékony célra is tudjon belőle fordítani. Az elfoglalt életvitelünk ellenére, a kutatások mégis azt mutatják, hogy 24 millió órát töltünk naponta online soliterrel(kártyajáték), és ennél számottevően több időt (388 millió órát) szentelünk a közösségi oldalak információval való ellátására. Ben ötletével éppen erre a kis részterületre fokuszál. Megtalálta a módot, hogyan lehet az önkéntességet belecsempészni abba a rengeteg millió órába, amit az interneten való szörföléssel töltünk. Mindehez három tényező kialakítására volt szüksége, ez a három pedig nem más, mint az önkéntességet kényelmessé tenni, vagyis eljuttatni az egyének mobiltelefonjára, személyi számítógépére, a nagy projekteket apró elemekre bontani, és végül a hálózatos munkavégzést kialakítani. E három komponens segítségével nagyon éredekes önkéntességi lehetőséget alkotott meg, pl. aplikációjuk segítségével közreműködtek a haitii katasztrófa után eltűnt személyek keresésében, vagy segítő jobbot nyújtanak a non-profit szervezetek igényeinek kieleégítésében. 

Ezzel a videóval azt a tényt szeretnénk még jobban kidomborítani, hogy apró dolgok véghezvitelével is meg tudjuk változtatni a világot, hisz ha mindenki csak egy kis részt ad hozzá a végereményhez, már akkor nagy álmokat válthatunk valóra.

A teljes videó ezen a linken tekinthető meg:  https://www.youtube.com/watch?v=M7-utwTAsPM 

Reméljük, e három videó egy újabb perspektívából világította meg az önkéntességről alkotott véleményetek. Reméljük számotokra is olyan érdekes, értékes és tanulságos volt, mint számunkra. Ha további videókat szeretnétek nézni a témában, megvan rá a lehetőségetek, mert a TED talks Youtube csatornáján (https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector), és hivatalos oldalán (https://www.ted.com/) is még rengeteg beszédet találtok e témában.

    Öszeállította: Ábrahám Zita

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2021. december
HKSzCsPSzV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »