Ifjúsági fejlesztő program ötven fiatal részvételével

2016. november 4., péntek • Sepsiszentgyörgy • Turulmadár Ifjúsági Iroda

A Turulmadár Ifjúsági Irodaezév májusában hirdette meg az eddig több mint ötven Sepsiszentgyörgyön tanuló fiatal részvételével zajló YEP – Youth Education Programot, melynek keretében 14-18 éves fiatalok próbálhatják ki magukat a projekttervezés és rendezvényszervezés terén, 2016. június-november periódusban.

A fejlesztőprogramra jelentkező fiatalok a projekt első fázisában egy képzésen vehettek részt, ahol a csapatok bemutatkozását követően közösségi problémákat gyűjtöttek egy csokorba a környezetvédelem, kultúra és oktatás, városrendezés és társadalmi-szociális területeken.

A program második felében, a tréning és ötletbörze folytatásképp olyan, ötfős csapatokban kivitelezett mikró projektek láttak napvilágot, amelyek a korábban diagnosztizált problémákra reagálnak. Az ifjúsági csapatok munkáját júniustól felnőtt mentorok segítik rendezvényötleteik, projektterveik kivitelezésében.

A megvalósított projektek között szerepelnek olyan figyelemfelkeltő, környezetvédelmi és közösségépítő, valamint szórakoztató jellegű rendezvények is, mint:

  • Könyv- és játékgyűjtő akció, illetve foglalkozások szervezése a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyerekosztálya számára (F&Q csapat)
  • Irodalmi- és játékdélután 8-11 osztályos diákok számára (FOCUS csoport)
  • Szabadtéri festés, valamint gyerekfoglalkozások szervezése a Főtérre (FOCUS csoport, IB3N5)
  • Filmvetítések és közösségi programok szervezése a Lábas házba, valamint a Kónya Ádám Művelődési Házba összesen több mint száz fiatal részvételével (MAMULÁT és IB3N5 csapatok)
  • Meteorológiai állomás építése a Kós Károly Szakközépiskola udvarára (ÖKÓSOK csoport)
  • Szakképzési lehetőségeket bemutató kisfilm készítése a Berde Áron Gazdasági és Közigazgatási Szakközépiskola részére (RAINBOW csapat)
  • Az Állomás negyed fele vezető mellékhíd állapotának és forgalmának felmérése, további akciók szervezése céljából (ÖKÓSOK csoport)
  • Pályatakarítási akciók, biciklis tanulópálya kialakítása céljából (F&Q csapat)

A fenti projektek sora folyamatosan bővül a szervezés és kivitelezés alatt álló eseményekkel, megmozdulásokkal, melyek során a csapatok saját érdeklődési területükön belül dolgozva tanulhatják meg a projekt menedzsment alapjait, mentoruk segítségével. A tanulási folyamat az újabb projektek kivitelezésével nem ér véget, hiszen a fejlesztőprogramban résztvevő csapatok egy csapatépítő hétvégén, kalandtáborban vehetnek részt az utolsó fázisban.

A YEP- Youth Education Programot a Civil Innovációs Alap/Fond de Inovare Civica (Létrehozók: Civil Társadalom Fejlesztésért Alapítvány – FDSC, Romanian – American Foundation, Trust for Civil Society in Central And Eastern Europe, Raiffeisen Bank) és Kovászna Megye Tanácsa/Consiliul Judetean Covasna támogatja.

Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »