Arcok az önkéntességben

2017. március 19.

Ahogy minden egyébben, az önkéntesség terepén is vannak különböző emberi arcok, összeírtunk nektek egy párat, lássuk csak:

ODAADÓ, PARANCSRA VÁRÓ, FELTALÁLÓ, ÖTLETELŐ, VEGETÁLÓ, ÁLMODOZÓ, POROSZOS, LAZSÁLÓ, ...

Ráismersz valakire?

ODAADÓ

Neki nem számít, hogy éjjel van vagy nappal, esik vagy fúj, idegenek vagyunk vagy nem, ő az, akir ha megkérsz valami feladatra, azt bizonyosan elvégzi. Önmagától is képes jót cselekedni. Iránymutatásra ritkán szorul, de folyamatosan meg akarja váltani a világot. Bár sokszor a bőrén is érzi, hogy ez nem mindig lehetséges…

PARANCSRA VÁRÓ

Magától nem csinál semmit. Mindig megvárja a csapat vezetőjének az utasítását. Nehogy már ő hibázzon el valamit, mert az nem lehet… Ha ez mégis megtörténik, akkor kitör a harmadik világháború. Mert ő megmondta, hogy abból csak a baj lehet!

FELTALÁLÓ

Mindig újít. Ha valami működik, az biztosan úgy rossz, ahogy van. Mindig átszervezni, javítani a kell a dolgokat. Van, amikor ez bejön, van, amikor nem, s aztán lehet kezdeni előlröl a munkát. És így megy ez körbe - körbe, folyamatosan.

ÖTLETELŐ

Folyamatosan vannak új elképzelései, de megvalósítani képtelen. Ő a csapatban a tipikus „ötletember”. Az a gond, hogy egy egész arzenált kell egy jó ötlete köré szervezni, hogy azt kivitelezni is lehessen. Szerencse, ha (legjobb esetben a esemény elején, nem a közepén) nem pánikol be, mert akkor úgy eltűnik mint a pinty.

VEGETÁLÓ

Ő csak úgy létezik. A csapat háttérembere, csendes, nem hallani sokat a hangját. Viszont ha szól, akkor annak legtöbbször súlya van. Ha megbízzák valamivel, elvégzi, de nem tülekedik munkáért. Mindenki szereti és tiszteli őt. Ha jelen van, akkor szinte tudomást sem vesznek róla, de ha nincs, mindenki azt kérdezi, hogy hol van?

ÁLMODOZÓ

Örökké a fellegekben jár. Mindig nagy tervei vannak, csak ezzel az a baj, hogy az álmodozás közben, nem veszi figyelembe a körülményeket. Azt hiszi, hogy minden egy csettintésre megvalósul. Ő az, akit mindig le kell rángatni a földre.

POROSZOS

Tipikus megmondó ember, a pontosság híve, sok esetben a csapat lelke is. Ha megmond valamit, akkor az úgy van, ellentmondás és vita nincs róla. De néha nála is akad nagyfejűbb, akkor pedig foggal-körömmel védi álláspontját, nehezen változtat véleményén. 

LAZSÁLÓ

Mindent megígér, képtelen nemet mondani. A határidőket nem tudja betartani, többnyire késéssel viszi véghez a dolgokat. De ha valamit elkezd, azt igyekszik be is fejezni. Ha azt kérdezed, mikor lesz meg a feladat, válasz mindig „holnapra”.

TÁVOLRÓL FIGYELŐ

Tipikus jellem, ő a lakosság 86%-os többségének tagja (statisztikák bizonyítják). Távolról figyel, van is véleménye sok esetben, de nem tesz semmit. Szebben mondva, vagy jobb esetben figyel, ha ez is számít valaminek. Ő nem végez semmilyen közösségi vagy önkéntes munkát. Hozzászólásokat azonban szívesen gyárt a pálya széléről. Talán egyszer ő is ráveszi magát, hogy tegyen valamit a közösség érdekében…

/// Természetesen, ha bármilyen hasonlóságot véltek felfedezni a való életben, csupán a véletlen műve lehet. ///

szerző: Furus Levente

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2024. július
HKSzCsPSzV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »