Az önkéntességről

Hogy kiből és mikor lesz önkéntes, sok tényezőn múlik. Meghatározó szerepe van a belső motivációnak, a jóra és a jobbra való késztetésnek, a változtatásra való hajlandóságnak, a családi háttérnek és ide sorolható kulturális beállítottságunk is. Önkéntes bárkiből, bármikor, bárhol lehet, amennyiben belső indíttatást érez a jó cselekvésre.

Szeretnél még többet megtudni az önkéntességről? Töltsd le Önkéntes kiadványunkat!

Mi az önkéntesség?

Nagyon fontos először is megértenünk az önkéntesség lényegét. Nézzük meg, milyen módon határozzák meg mások az önkéntesség fogalmát.

Az önkéntesség olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön, a közös jó érdekében önszántukból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. – www.önkéntesség.hu

Az önkéntesség nem kötelező, szabad akaratból, a közösség érdekében végzett tevékenység, amelyért nem jár fizetség vagy honorárium. – www.provobis.ro

Hol (miben) lehet önkénteskedni – példák

A megfelelő terület kiválasztása nagyon fontos, mert csak akkor érezhetjük jól magunkat, ha szeretjük is, amivel foglalkozunk. A teljesség igénye nélkül íme néhány útmutató:

 • szociális téren – fogyatékkal élők, öregek, árvák segítése. Szociális kampányok, adománygyűjtési programok, ruhák és élelmiszercsomagok célba juttatása.
 • környezetvédelem – környezetvédelmi akciók, természetvédelmi, fajvédelmi kampányok szervezése. A környezetvédelem fontosságának tudatosítása a közösségben, túrák, műhelymunkák vezetése.
 • oktatás – gyermekek, fiatalok oktatása, nevelése, iskola utáni programok szervezése, oktatási módszerek népszerűsítése
 • kultúra – kulturális események szervezése a közösség számára, a kultúra népszerűsítése különböző célcsoportok számára, hagyományápolás
 • érdekérvényesítés – jogi kampányokban, aláírásgyűjtésben való részvétel. Demokratikus elvek népszerűsítése, lobbiakciók szervezése.
 • egészségügy – kórházakban a betegek ellátásában, egészségügyi kampányokban (szexuális felvilágosítás, dohányzás ellen, egészséges étkezés) vehetsz részt.

Mit ad neked az önkéntesség?

Mi az, amit TE nyerhetsz az önkéntes munka révén?

 • egy csapatot, barátokat, ismerősöket, közösséget
 • új élményeket
 • szakmai tapasztalatot és új ismereteket
 • lehetőséget, hogy a szabadidődet hasznosan és aktívan eltölthesd
 • valami olyat valósíthatsz meg, amit mindig is akartál
 • olyan képességek kipróbálását, amelyekre nem adódik lehetőség nap mint nap
 • felelősségvállalást és felelősséget bizonyos dolgokért
 • kipróbálhatod magad különböző területeken, amelyek később segíthetik a karrieredet.

Önkéntesség – jogi háttér dióhéjban

A 2014/78-as törvény első cikkelyeiben ismeri el az önkéntesség társadalmi fontosságát, ezek a tevékenységek ugyanis a szolidaritást, a személyi és szakmai fejlődést egyaránt elősegítik, miközben erősítik a társadalmi felelősségvállalást és a polgári értékekre összpontosítanak.

A jogszabály olyan fogalmakat rögzít és határoz meg pontosan, mint az önkéntesség, a köz érdekében kifejtett tevékenység, a befogadó szervezet illetve az önkéntes és annak munkáját élvező és irányító szervezet. Az érintett csoportok, egyesületek ugyanakkor úgy vélik, hosszú időnek kell eltelnie, amíg az önkéntesség révén szerzett kompetenciákat, tudást valóban elismerik.

A jogszabály hozadéka azonban, hogy a szakirányon belüli önkéntességet szakmai tapasztalatnak ismerik el, ez pedig hozzájárulhat a fiatalok munkaerőpiacon történő elhelyezkedési esélyeinek javulásához. És éppen ez az előírás ad súlyt az önkéntes tanúsítványnak – ez a dokumentum igen lényeges az önkéntes tevékenységek szakmai tapasztalatként történő elismerésében.