10 érv az önkéntesség mellett

2017. február 23.

Most arra kérlek, állj meg a Facebook görgetésben. Hidd el, van ott már elég lájk, sokféle hír, és most ellesznek nélküled 10 percig.

Nos, ha hiszed, ha nem, a közös „utazásunk” végén kiderül, hogy az önkéntesség nem csak a közösségnek jó, hanem még neked is! Ha van fölöslegbe menő, „elgörgetett” szabadidőd, miért is nem kezdesz neki?

Itt van 10 ok arra, hogy akár már holnaptól kipróbáld önmagad az önkéntesség terén:

#10: Mert ez jó-jó-jó-jó de jó neked!

Szellemi egészség – az önkéntesség egy nagyon jó módszer szellemi egészségünk megőrzésére. Mi sem bizonyíthatná ezt jobban, mint az orvosok és a kimutatásaik: a valós világban töltött közösségi élet csökkenti a depressziót. Saját idődet másokra szánni úgy, hogy félreteszed személyes gondjaidat, elégedettséggel és boldogsággal tölthet el.
Ez nem vicc. Nézd csak:
  1. Csökkenti a stresszt: A kutatók kimutatták, hogy amikor valaki másra gondolsz, nem magadra, akkor megszakítod az általános „feszültséget keltő” belső rendszered (pl. negatív gondolatok, aggodalom).
  2. Egészségesebbé tesz:  Egyes hangulatok és érzelmek, mint az optimizmus, az öröm megerősíti az immunrendszert. Ez sem meglepő, hiszen a magányos emberek gyakrabban válnak beteggé, míg azok, akik közösségben vannak, többet nevetnek, sikereik egyúttal mások sikerei is. Több ok az örömre.

#9: Új képességek

Az önkéntesség lehetőséget ad arra, hogy új képességeket sajátíthass el. Továbbá a már kialakult képességeidet itt bátran gyakorlatba ültetheted.  Ezek a képességek később előnyt jelentenek számodra, amikor állásinterjún üldögélsz, elegánsra fésült hajjal, mosolyogva. Tapasztalataid és élményeid által lehetsz megnyerőbb, jobb csapatmunkás egy alkalmazó tekintetében.

#8: Új ismeretségek

Talán a legjobb módja a barátszerzésnek és a jövőbeli kapcsolatok kialakításának az, hogyha tevékenykedéssel ütjük el a szabaidőnket. Az önkéntességen keresztül, olyan emberekkel találkozhatsz, és szórakozhatsz, akiknek a tiedhez hasonló felfogásuk van. Barátságok, szerelmek szövődnek, alakulnak, hiszen biztosan van bennetek valami közös ha egy célért dolgoztok.

#7: Szakmai tapasztalat

Bizonyára mondanunk sem kell, hogy mennyire fontossá vált a CV-ben megjelenő munkatapasztalat mennyisége és minősége. Ha végeztél a sulival, vagy az egyetemi évednek értél a gyötrelmes szesszió után a végére, és úgy döntesz, hogy munka után nézel vagy csak megnéznéd a lehetőségeidet a „halpiacon”, akkor gondolkodj az önkéntességen is. Nagyon sok munkáltató szakmai tapasztalatnak tekinti az önkéntességet, ami vezethet akár későbbi álláshoz is.

#6: Közösséged erősítése

Szereted a várost, falut ahol élsz? Úgy gondolod, hogy közösséged többre képes, és többet érdemel? Itt az ideje besegítened ebbe a folyamatba és véghez vidd elképzeléseidet. Önkéntesként segíthetsz:
  1. Családok támogatásában (óvoda, idősek gondozása)
  2. Iskolák fejlesztésében (oktatás, műveltség átadása)
  3. Fiatalok támogatásában (mentorálás, és iskola utáni programok)
  4. A közösség szépítésében (park tisztítás)
  5. ... és még sok-sok más dologban.

#5: Rengeteg új tudás

Az önkéntesek megtanulják az alábbiakat:
  1.  Az önkéntesek felfedezik a rejtett képességeiket, amelyek megváltoztathatják a saját magukról alkotott képet.
  2. A kormányról: A non-profit szervezeteknél eltöltött önkéntes munka során, az önkéntesek tanulnak a kormány szerepéről és rendszeréről.
  3. A közösségről: Az önkéntesek olyan tudást szereznek a helyi forrásokról, amelyek segíthetnek megoldani a közösség szükségleteit.

#4: Az önkéntesség bátorítja a polgári felelősségtudatot

A közösségi tevékenység és az önkéntesség során fejlődő fiatalok, úgymond jó befektetés jelentenek a közösség számára, hiszen tudni fogják tisztelni a városukban élő embereket, és a környezetüket. A fiataloké a jövő :)

#3: Légy TE a pozitív változás!

Az önkéntesség megadja neked azt a lehetőséget, hogy részese lehess egy változás megteremtésének, mindazáltal, hogy lelkes vagy aziránt, amit teszel. Így egy kapcsot jelentesz a közösség és a szervezeted céljai között.  Ez a fajta elégedettségi érzet, amelyet ilyenkor kaphatsz, nem hasonlítható semmihez amit eddig ismertél. Mondjuk, hogy a boldogság nem árakban rejlik, nos ez az élmény megfizethetetlen, így a velejáró boldogság garantált.

#2: Az önkéntesség boldoggá tesz

Köztudott, hogy mások segítségére lenni, sokkal nagyobb örömet jelent az embernek (mégha karácsonyi gonosz Grincsnek is valja magát), mintha saját magát lepné meg valamivel, vagy csak önmagával törődne. A Nemzetközi Önkéntességi Hálózat felmérésében a válaszadók 98%-a azt vallotta, hogy az önkéntesség boldogabb emberré tette őket.

#1: Változtathatsz!

A változásban minden ember számít! A te gondolataid is ugyanúgy nyerőek! Tehát, félre a sok kifogással, a „majd holnappal”, a „nincs kedvem”-mel. Pató Pálból ideje kis hőst teremteni, lelkes, örömteli fiatalt.
Összeállította nektek:
Ürmösi Júlia Eszter

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2024. június
HKSzCsPSzV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »

Lifesaver t-shirt design - Verseny

Lifesaver t-shirt design - Verseny

2017. február 22., szerda
Kovászna megye • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A Kovászna Megyei Vöröskereszt immár 2. alkalommal hirdeti meg design versenyét, amely a [...]

bővebben »