Gyerekek, zsibongás, móka!

2017. május 8.

Légy te is önkéntes a kolozsvári Gyerekfesztiválon!

Szereted a gyerekeket, és kreatív, játékos vagy? Akkor itt a helyed. Hogy pontosabban megtudhasd, miről is szól ez az egész, az alábbi kérdések és azok válaszaik segítenek neked.

Beszélgetés Györffy Orsolyával, a kolozsvári Gyerekfesztivál szervezőjével

Mivel foglalkozik a gyerekfesztiválotok? Mit kell róla tudni?

A kolozsvári Gyerekfesztivál a gyerekeknek, a gyerekekért készült. Egy olyan rendezvény, ahol a  gyermekek szórakozása van a középpontban, és nem csak egy kis rész jut nekik a nagy egészből. A fesztivál által a felhőtlen szórakozáson túl, a játékok, tevékenységek által pozitív értékeket közvetítünk számukra. Ennek érdekében minden játék, tevékenység, jelmez, dekoráció úgy van megtervezve, hogy az példaértékű legyen a felnövekvő generáció számára.

Milyen céllal jött létre és mi az üzenete?

A fesztivál célja a tartalmas, természetközeli időtöltés, egy olyan világ létrehozása, ahol minden gyermek megtalálja a neki való játékot, feladatot. Azok is, akiknek az iskolában talán ez nem sikerül.

Hogyan kell elképzelni azt a pár napot a fesztiválon? Milyen programok vannak?

A fesztiválon valamennyi tevékenységet, játékot, dekorációt és jelmezt az idei témánk, a VILÁGUTAZÓK határoz meg. A Gyerekfesztivál területén sajátos fizetőeszközzel vásárolhatunk. A játékok során a gyerekek pénzt szereznek és a fizetséget izgalmas tevékenységekre költhetik. A programok folyamatosan működnek, így kb. 70 program fut egyszerre egy egész napon keresztül. A fesztivált koncertek színesítik. A gyerekeket kb. 20 játékvezető, 80 önkéntes és 30 előadó (zenészek bábszínszek, hangszeresek, lovasok, íjászok, stb.) várja.

Milyen területeken tudnak a fiatalok besegédkezni önkéntesként?

Önkénteseink vezetik a pénzszerző játékokat, illetve a pénzköltő állomások egy részét is. Folyamatos interakcióban vannak a gyerekekkel, a pedagógiai irányultságú, ezen a területen tapasztalot szerezni vágyó diákok, hallgatók számára remek lehetőség. A fesztiválon szükségünk van rendezőkre is, ők változatos feladatokat látnak el. Parkolást irányítanak, segítik a játékvezetőket kellékeik pótlásával, fogadják az érkezőket, fotóznak, stb. Vannak önkénteseink, akik a szállításban, pakolásban, fesztiválépítésben segítenek. A negyedik kategória, akik a fesztivál előkészítésében segítenek, díszletet festenek, jelmezt varrnak, játékokat készítenek.

Melyek a legkiemelkedőbb élmények, amellyekkel gazdagodni lehet a hét során? Legpozitívabb emlék?

A tavalyi visszajelzések alapján a gyerekek jelenléte, megnyilvánulásai, a játékban elért sikere miatt minden perc öröm. A zenei, kulturális fesztiválokban nincs hiány erdélyben, de Kolozsvár környékén kevés olyan lehetőség van, ami csak a gyerekeket céloza meg.

Szervezőként elfogult vagyok a fesztivál minden részletét illetően, de számomra az önkéntesek és résztvevők pozitív visszajelzései jelentették azt a töltést, ami miatt idén is teljes erőbedobással megszervezésre került a fesztivál.

Jövőbeli tervek?

Szeretnénk több naposra és nagyobb befogadóképességűre bővíteni a fesztivált, ami nagyobb önkéntes csapatot is igényel.

Meddig és hogyan lehet jelentkezni, ha önkéntesként akar valaki részt venni?

Május 10-ig várjuk a jelentkezőket, az első találkozóra május 11-én kerül sor, majd május 15-21. között szervezzük meg a dekorhetet, amikor dekorációk, játékok készülnek el. A műhely egész nap nyitva áll, bármikor be lehet jönni és részt venni az előkészületekben.

Jelentkezni online lehet: http://gyerekfesztival.ro/onkentesnek-jelentkezem/

Bármilyen felmerülő kérdésre az info@gyerekfesztival.ro e-mail címen vagy a 0743959124 -es telefonszámon válaszolunk

Mivel a fesztivál önkénteseink nélkül nem jöhet létre, így szponszoraink egy része kifejezetten őket támogatja,  a nálunk eltöltött órák függvényében. A fesztivál ideje alatt pedig teljes ellátást biztosítunk!

Kérdezett: Ürmösi Júlia Eszter

Mentorkodás, ablak a fiatalok világára

2018. május 23.

Az elkövetkezendő pár hétben a DofE program mentoraival és munkatársaival ismerkedhettek meg. Az interjúkból ki fog derülni, hogy milyen programokba kapcsolódhatok be, ugyanakkor a mentorok, oktatók arról is mesélni fognak, milyen emlékezetes pillanatokkal gazdagotak munkájuk során. Reméljük ezek az interjúk hozzásegítenek ahhoz, hogy bepillantást kapjatok a DofE program életébe! Jó olvasást kívánunk!

bővebben »

Tévhitek és félreértések 2%-os felajánlásban

2018. február 24.

A 2%-os kampányok kapcsán gyakran fordulnak hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk összegyűjtünk néhány választ és tippet, amit tudnotok kell, mielőtt kitöltitek az űrlapot.

bővebben »

„Adni jó!” - beszélgetés Wolf Katival az önkéntességről

2018. február 22.

Wolf Kati neve az erdélyi közönség számára sem ismeretlen, sikeres énekesnői karrierjének köszönhetően, azonban kevesen tudják róla, hogy hivatása mellett fontosnak tartja az önkéntes munkavégzést is. Már több éve végez karitatív munkát az Ökumenikus Segélyszervezetnél, e tevékenységéről, illetve az itt szerzett tapasztalatairól mesélt a platz.ro blogjának.

bővebben »

Határidő szerint
Aktuális projektek
2024. június
HKSzCsPSzV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Családi Hétvége

Családi Hétvége

2018. április 27., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

Ha a Szent György Napok ideje alatt olyan helyre vágyik, ahol egy étel/ital mellett [...]

bővebben »

Mellrák elleni küzdelem világnapja

Mellrák elleni küzdelem világnapja

2017. október 13., péntek
Sepsiszentgyörgy • Kovászna Megyei Vöröskereszt

A mellrák elleni küzdelem világnapja alkalmából önkénteseink rózsával lepték meg [...]

bővebben »

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

Csütörtökön bemutatjuk a Tandem Kerékpáriskolát

2017. február 25., szombat
Sepsiszentgyörgy, Lábas Ház, 8-as terem - Turulmadár Ifjúsági Iroda. • Turulmadár Ifjúsági Iroda

Kedves érdeklődök, önkéntesek, oktatói programba jelentkezők! Március 2-án, [...]

bővebben »